IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Schab w sosie borowikowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Danie pyszne i łatwe w przyrządzeniu

Schab w sosie borowikowym

Składniki:

Schab w sosie borowikowym

 

  • 200 g schabu bez kości
  • 100 g kabanosów
  • 1 mała cebula
  • 100 g świeżych borowików
  • 10 g suszonych borowików
  • 1 kostka rosołowa – bulion cielęcy
  • 100 g śmietany 12%
  • 1 mała łyżeczka mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Schab w sosie borowikowym
Na patelni rozgrzewamy olej. Schab kroimy w paski, podsmażamy około 5 minut – na złoty kolor. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy jeszcze 3 minuty. Dodajemy kostkę bulionową, pokrojone w paseczki borowiki świeże oraz pokruszone suszone i pokrojone w 3−cm kawałki kabanosy. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie. Śmietanę mieszamy z mąką, solą i trzema łyżkami zimnej wody. Wlewamy do mięsa, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Tagi:

beza schab bezy