aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Schab w sosie musztardowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

pyszny, kruchy schab w sosie musztardowym. Polecam wszystkim ten przepis, podałam do niego kaszę gryczaną.

Schab w sosie musztardowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab w sosie musztardowym

 

  • 5 kotletów schabu,
  • 200 ml kremówki,
  • 3 łyżeczki musztardy,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 3 łyżki oleju,
  • 4 łyżki mąki,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • suszona natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,

 

Sposób przygotowania:

Schab w sosie musztardowym
Rozbite kotlety przyprawić solą i pieprzem z obu stron. Obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony do zarumienienia. Odlać olej i zalać kotlety wodą. Dodać suszoną włoszczyznę, przykryć i podgrzewać do odparowania większości wody. Zalać kremówką, dodać musztardę, wymieszać. Podgrzewać do zgęstnienia sosu. Na koniec przyprawić pieprzem i natką pietruszki.
Schab w sosie musztardowym
przyprawic rozbite kotlety solą i pieprzem
Schab w sosie musztardowym
obtoczyc kotlety w mące i smażyć na patelni
Schab w sosie musztardowym
przewrocic i smażyć z drugiej strony do zarumieniania
Schab w sosie musztardowym
zalać kremówką, dodać musztardy i wymieszać

Tagi:

schab