MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Schab w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Najczęściej przygotowuję dania szybkie i proste. Przy małym dziecku nie ma czasu na siedzenie godzinami w kuchni.

Schab w sosie pomidorowym

Składniki:

Schab w sosie pomidorowym

 

  • 1/2 kg schabu bez kości
  • 1-2 średnie pomidory
  • 1 duża cebula biała
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 3 płaskie łyżki papryki słodkiej mielonej
  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej

 

 

  • olej do smażenia

 

  • opcjonalnie: woda, mąka

Sposób przygotowania:

Schab w sosie pomidorowym
Schab myjemy, osuszamy, kroimy na plastry grubości około 1 cm. Pomidory nacinamy, sparzamy i ściągamy skórkę. Kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, siekamy. Schab podsmażamy w garnku ze stali nierdzewnej na rozgrzanym oleju, aby zamknąć pory. Zrzucamy na jeden bok i podsmażamy cebulkę na złoty kolor. Mięso z cebulą rozkładamy w garnku i zalewamy taką ilością wody, żeby były zanurzone. Dusimy pod przykryciem około 5 minut, dodajemy pomidory i dusimy jeszcze około 10 minut. Przyprawiamy, wlewamy śmietanę. Jeśli chcemy zagęścić dodajemy zawiesinę z mąki i wody. Podajemy z ziemniakami lub kaszą gryczaną.