Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Schab w sosie śmietanowym z Roquefortem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Schab duszony , podawany z dodatkiem sosu robionego z użyciem pleśniowego sera Roquefort.

Schab w sosie śmietanowym z Roquefortem

Składniki:

Schab w sosie śmietanowym z Roquefortem

 

 

Sposób przygotowania:

Schab w sosie śmietanowym z Roquefortem
Kotlety rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa .Delikatnie posolić , posypać pieprzem . Na patelni rozgrzać olej z 1 łyżką masła. Na gorącym tłuszczu obsmażyć na rumiano z obu stron kotlety .Przełożyć do rondelka razem z tłuszczem ze smażenia. Zalać 1 szklanką wody i dusić pod przykryciem 40 minut na małym gazie ( z uchyloną lekko pokrywką tak by woda odparowała przez ten czas o połowę ).Wyjąć schab .Do rondelka wrzucić ¾ sera pokruszonego .Wlać śmietankę i mieszając ogrzewać przez ok. 5 minut tak by ser się rozpuścił. Włożyć schab .Podgrzewać jeszcze 2 minuty .Podawać kotlety polane sosem i posypane drobno pokruszoną resztą sera .

Tagi:

schab mięso