Schab wędzony

Schab « poprzedni | następny »
Mysiunia - Przepis na: Schab wędzony offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1710
zdjęcia: 1 z 3 Strzałka
Schab wędzony
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

aromatyczny schab domowy na kanapki


trudność: średne
czas:

Schab wędzony - SKŁADNIKI:

Schab wędzony - PRZYGOTOWANIE:

Do przegotowanej, zimnej wody dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i jak rospuści się sól to wkładamy do zalewy mięso. Jeśli zalewa nie zakrywa mięsa to robimy drugą oprcję w tych samych proporcjach. Mięso trzymamy w zalewie 12-24h w zimnym miejscu. (mięso musi być świeże, najlepiej zaraz po zabiciu, gdyż takie z mięsnego nie zdaje rezultatu).

Po wyjęciu mięsa z zalewy bardzo dokładnie obwiązujemy cały schab specjalnym wytrzymałym sznurkiem.

Mięso wędzimy w temp 60* przez ok 4 godziny (najlepiej sprawdzić specjalnym termometrem), a następnie jeszcze schab zaparzamy przez ok 40 minut.

Po wystudzeniu zdjemujemy ze schabu sznurki i kroimy go na kanapki


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Schab wędzony (strona 1 z 1)  
Sarenka

Sarenka
offline

2011-10-10 13:10
Ależ on wygląda!! Kiedy byłam mała, pamiętam, jak obserwowałam mamę, kiedy przygotowywała schab w bardzo podobny sposób, Pyyyychaaa!
Skomentuj
Oceń:
1
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Schab
Roladki schabowe nadziewane Schab pieczony do kanapek Schab pod jarmużową pierzynką
Schabowe falbanki Kotlety schabowe z papryką i dynią Schabik w śmietanowym sosie z podgrzybków
Duszone kawałki schabowe Bitki schabowe w sosie z suszonych borowików Schabowy z bazylią i suszonymi pomidorami
Kotlety schabowe z boczniakami i serem Pieczeń schabowa z kielbasą i marchewką Tradycyjny kotlet

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj