Schab wędzony

Schab « poprzedni | następny »
Mysiunia - Przepis na: Schab wędzony offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1689
zdjęcia: 1 z 3 Strzałka
Schab wędzony
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

aromatyczny schab domowy na kanapki


trudność: średne
czas:

Schab wędzony - SKŁADNIKI:

Schab wędzony - PRZYGOTOWANIE:

Do przegotowanej, zimnej wody dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i jak rospuści się sól to wkładamy do zalewy mięso. Jeśli zalewa nie zakrywa mięsa to robimy drugą oprcję w tych samych proporcjach. Mięso trzymamy w zalewie 12-24h w zimnym miejscu. (mięso musi być świeże, najlepiej zaraz po zabiciu, gdyż takie z mięsnego nie zdaje rezultatu).

Po wyjęciu mięsa z zalewy bardzo dokładnie obwiązujemy cały schab specjalnym wytrzymałym sznurkiem.

Mięso wędzimy w temp 60* przez ok 4 godziny (najlepiej sprawdzić specjalnym termometrem), a następnie jeszcze schab zaparzamy przez ok 40 minut.

Po wystudzeniu zdjemujemy ze schabu sznurki i kroimy go na kanapki


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Schab wędzony (strona 1 z 1)  
Sarenka

Sarenka
offline

2011-10-10 13:10
Ależ on wygląda!! Kiedy byłam mała, pamiętam, jak obserwowałam mamę, kiedy przygotowywała schab w bardzo podobny sposób, Pyyyychaaa!
Skomentuj
Oceń:
1
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Schab
Roladki ze schabu z bracówką i mozzarellą Schab zapiekany w kapuście z pomidorem Roladki schabowe z pieczarkami i cukinią
Najprostsza pieczeń ze schabu Niby gulasz z szaszłyka Schab faszerowany
Schab zapiekany z jabłkiem Rozsypany  szaszłyk z piekarnika Schabowy w płatkach owsianych z dodatkiem szałwii
Schabowy z wkładką Roladki schabowe z grzybami Schab z brzoskwinią duszony w jabłkowym soku

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane