Schab wędzony

Schab « poprzedni | następny »
Mysiunia

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1720
zdjęcia: 1 z 3
Schab wędzony
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

aromatyczny schab domowy na kanapki


trudność: średne
czas:

Schab wędzony - SKŁADNIKI:

Schab wędzony - PRZYGOTOWANIE:

Do przegotowanej, zimnej wody dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i jak rospuści się sól to wkładamy do zalewy mięso. Jeśli zalewa nie zakrywa mięsa to robimy drugą oprcję w tych samych proporcjach. Mięso trzymamy w zalewie 12-24h w zimnym miejscu. (mięso musi być świeże, najlepiej zaraz po zabiciu, gdyż takie z mięsnego nie zdaje rezultatu).

Po wyjęciu mięsa z zalewy bardzo dokładnie obwiązujemy cały schab specjalnym wytrzymałym sznurkiem.

Mięso wędzimy w temp 60* przez ok 4 godziny (najlepiej sprawdzić specjalnym termometrem), a następnie jeszcze schab zaparzamy przez ok 40 minut.

Po wystudzeniu zdjemujemy ze schabu sznurki i kroimy go na kanapki


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Schab wędzony (strona 1 z 1)  
Sarenka

Sarenka

2011-10-10 13:10
Ależ on wygląda!! Kiedy byłam mała, pamiętam, jak obserwowałam mamę, kiedy przygotowywała schab w bardzo podobny sposób, Pyyyychaaa!
Skomentuj
Oceń:
1
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Schab
Schab z cukinią zapiekany pod sosem serowym  Nadziewany schab Kruche sznycle w otrębach
Schab paprykowy Bitki wieprzowe z kapustą i orzechami Roladki schabowe duszone w sosie cebulowym z kaszą
Schab duszony w papryce Schabowe w sosie pietruszkowym Schab w kukurydzianej panierce z płatków
Roladki schabowe Schabowe po meksykańsku Kotlety schabowe w panierce cebulowej

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Podróż kulinarna z Hortex Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni śródziemnomorskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - łyżka z silikonową krawędzią Fiskars!

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane