Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Schab wieprzowy duszony w mleku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mięso z goździkami w sosie śliwkowym jest wyjątkowo smaczne.

Schab wieprzowy duszony w mleku

Składniki:

Schab wieprzowy duszony w mleku

 

 

Sposób przygotowania:

Schab wieprzowy duszony w mleku
Mięso umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, naszpikować goździkami i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. W rondlu zagotować mleko, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Włożyć obsmażone mięso, oprószyć solą, pieprzem i gałką muszkatołową, polać słodką śmietanką, przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190-200 stopni około 80-90 minut. Miękkie mięso wyjąć, pokroić a sos przecedzić,wymieszać z powidłami, przyprawić do smaku, zagotować. Mięso ułożyć na półmisku, polać sosem.

Tagi:

schab