Schab wieprzowy z sosem powidłowym

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pokrajać schab w kawałki, obgotować w osolonej wodzie, trochę przestudzić, obsypać

Schab wieprzowy z sosem powidłowym

Składniki:

Schab wieprzowy z sosem powidłowym

 

  • 2 kg schabu
  • 2-3 łyżki sucharków
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka powideł
  • 1 szkl bulionu lub wody
  • 2-3 kostki cukru
  • trochę cynamonu, goździków i otartej skórki cytrynowej
  • 2-3 łyżki wina

Sposób przygotowania:

Schab wieprzowy z sosem powidłowym
Pokrajać schab w kawałki, obgotować w osolonej wodzie, trochę przestudzić, obsypać grubo tartymi sucharkami i opiec na rumiano na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Sporą łyżkę wiśniowych lub śliwkowych powideł rozprowadzić bulionem lub wodą, włożyć kilka kostek cukru, trochę goździków, cynamonu i otartej skórki z cytryny, parę łyżek wina. Doprawić do smaku. Zagotować i zalać zarumieniony schab.

Tagi:

schab