Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Schab z ananasem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podawać frytkami i zieloną sałatą.

Schab z ananasem

Składniki:

Schab z ananasem

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 3-4 winne jabłka
  • łyżeczka mąki
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka majeranku
  • kilka plastrów ananasa ( z puszki)
  • łyżeczka koniaku
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Schab z ananasem
Schab umyć, osączyć, skropić sokiem z cytryny, posolić
i oprószyć pieprzem, mocno wygnieść ręką i wstawić do chłodnego miejsca na około 1 godzinę. Następnie oprószyć mąką, włożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem, obłożyć ćwiartkami jabłka oraz płatkami masła. Przykryć i dusić około
1 godziny. W połowie duszenia dodać majeranek i cukier. Miękkie mięso, ostudzić, pokroić w plastry i ponownie włożyć do brytfanny. Na każdej porcji położyć plaster ananasa. Skrupić koniakiem, wstawić do piekarnika i zapiec.