SUPERPRZEPIS

Schab z dzika na winie

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Schab z dzika na winie Więcej zdjęć (5)

Wyszukane i eleganckie danie z dziczyzny o wyjątkowym smaku, Zaskakujące i niepowtarzalne.

Składniki:

Schab z dzika na winie

 

  • 90 dag schabu z dzika
  • 1,5 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki oliwy, 1 cebula, sok z 1,5 cytryny
  • po 1,5 płaskiej łyżeczki ziaren pieprzu, ziela angielskiego i jałowca
  • 2 liście laurowe, skórka z 1,5 cytryny
  • 15 suszonych śliwek
  • 3 gruszki, 3 łyżeczki konfitury z żurawin (jako dodatek)
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina do gruszek
  • do smażenia: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Schab z dzika na winie
Przygotować marynatę z czerwonego wina, oliwy, pokrojonej cebuli, soku z cytryny, wszystkich przypraw oraz skórki cytrynowej i śliwek. Marynatę zagotować. Schab z dzika pokroić w plastry grubości ok. 3 cm, rozbić lekko ręką tak, jak steki wołowe i zalać w szklanej misce gorącą marynatą.



Odstawić do wystygnięcia, a następnie wstawić do lodówki i marynować 4-5 dni.



W dniu przyrządzania potrawy, wyjąć mięso z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem. Marynaty nie wylewać. Kawałki mięsa smażyć na oliwie, na dość silnym ogniu, po 3-4 min z każdej strony uważając, żeby nie przypalić. Pod koniec smażenia posolić i dodać masło.



Mięso przełożyć do miseczki i trzymać w ciepłym miejscu. W tym czasie na patelnię wlać marynatę, w której leżało mięso i gotować pod przykryciem ok. 15 min. Usunąć łyżką część ziaren pieprzu, ziela , jałowca oraz liść laurowy. Pozostały sos zmiksować i osolić do smaku. Gdyby był za gęsty, rozrzedzić winem.



Na koniec, do sosu włożyć kawałki usmażonego mięsa oraz sok, który mięso puściło w międzyczasie. Zdjąć z ognia i pozwolić, żeby mięso dopiekło się w sosie (ok. 3 min).



Jako dodatek, można przygotować połówki gruszek, krótko gotowane w czerwonym winie z dodatkiem goździków i odrobiny cukru. Podać połówki gruszek wypełnione łyżeczką żurawin. Mięso podajemy z ziemniakami i dowolna surówka.
Schab z dzika na winie
Najpierw przygotowujemy marynatę z czerwonego wytrawnego wina i przypraw
Schab z dzika na winie
Mięso kroimy w grube plastry i lekko rozbijamy pięścią
Schab z dzika na winie
Schab wyjmujemy z marynaty i smażymy z obu stron
Schab z dzika na winie
Połówki gruszek krótko gotujemy w czerwonym winie