pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1428]

Schab z dzika pieczony z grzybami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

Schab z dzika pieczony z grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab z dzika pieczony z grzybami

 

 

Sposób przygotowania:

Schab z dzika pieczony z grzybami
Schab z dzika kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewam oliwę z łyżką smalcu. Wrzucam schab i rumienię z dwóch stron. Soki powinny zostać w mięsie, a nie wyciec na patelnię. Usmażone mięso przekładam do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wrzucam smalec. Gdy się rozpuści dodaję pokrojoną w piórka cebulkę. Przyprawiam solą, utartym w moździerzu zielem angielskim oraz rozmarynem. Duszę pod przykryciem kilkanaście minut od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło. W międzyczasie borowiki oraz skórkę razowego chleba ścieram na proszek. Podduszoną cebulę dodaję do mięsa. Możemy ułożyć warstwowo. Warstwę mięsa, następnie cebuli i ponownie mięso. Posypuję proszkiem borowikowym i skórką chleba. Zalewam wodą tak, aby poziom wody był na równi ostatniej warstwy mięsa. Naczynie żaroodporne wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i zapiekam około 60 minut. Podałem z młodymi ziemniaczkami gotowanymi na parze wraz z koperkiem. Smacznego. plasterki. Na patelni rozgrzewam oliwę z łyżką smalcu. Wrzucam schab i rumienię z dwóch stron. Soki powinny zostać w mięsie, a nie wyciec na patelnię. Usmażone mięso przekładam do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wrzucam smalec. Gdy się rozpuści dodaję pokrojoną w piórka cebulkę. Przyprawiam solą, utartym w moździerzu zielem angielskim oraz rozmarynem. Duszę pod przykryciem kilkanaście minut od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło. W międzyczasie borowiki oraz skórkę razowego chleba ścieram na proszek. Podduszoną cebulę dodaję do mięsa. Możemy ułożyć warstwowo. Warstwę mięsa, następnie cebuli i ponownie mięso. Posypuję proszkiem borowikowym i skórką chleba. Zalewam wodą tak, aby poziom wody był na równi ostatniej warstwy mięsa. Naczynie żaroodporne wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i zapiekam około 60 minut. Podałem z młodymi ziemniaczkami gotowanymi na parze wraz z koperkiem. Smacznego.
Schab z dzika pieczony z grzybami
Schab z dzika kroimy w plasterki różnej grubości
Schab z dzika pieczony z grzybami
Suszone borowiki oraz skórkę z razowego chleba ścieram na tarce
Schab z dzika pieczony z grzybami
Schab z dzika podsmażam i dodaję cebulę
Schab z dzika pieczony z grzybami
Dodajemy grzyby i zapiekamy w piekarniku