Strona główna Schab z grzybami leśnymi

Schab z grzybami leśnymi

Pyza

Złoty Ekspert
Przepisy: 988
zdjęcia: 1 z 1
Schab z grzybami leśnymi
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

dość szybkie do przygotowania i bardzo smaczne danie


trudność: łatwe
czas:

Schab z grzybami leśnymi - SKŁADNIKI:

  • na 4 porcje:
  • 4 grube plastry schabu środkowego b/k (po 10-15 dkg)
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka suszonej macierzanki (albo tymianku)
  • 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 mała łyżeczka soli
  • 0,5 kg świeżych grzybów leśnych - najlepiej borowiki albo mieszanka
  • 2 nieduże cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 szkl. śmietanki 30%
  • 5 łyżek brandy

Schab z grzybami leśnymi - PRZYGOTOWANIE:

Grzyby oczyścić, opłukać, osączyć. Mięso delikatnie rozbić tłuczkiem przez folię do żywności. Mąkę wymieszać z przyprawami, w powstałej mieszance obtoczyć mięso, otrzepać nadmiar i smażyć je do zrumienienia na rozgrzanym oleju, przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozpuścić masło, zeszklić na nim pokrojoną w półplasterki cebulę, dodać pokrojone w plasterki grzyby. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu ok. 10min.. Gdy grzyby się podduszą wlać na patelnię brandy i - bardzo ostrożnie! - podpalić. Gdy płomień zgaśnie wsypać pozostałą z panierowania mięsa mąkę z przyprawami, dokładnie rozmieszać i wlać śmietankę. Mieszając zagotować i trzymać na małym ogniu kilka chwil aż sos zgęstnieje. Włożyć usmażone mięso do sosu, zagrzać. Podawać z kaszą, ziemniakami albo pieczywem, z dodatkiem ulubionej surówki.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Schab z grzybami leśnymi (strona 1 z 1)  
msewka

msewka

2009-09-30 20:00
Te grzyby z mięskiem dziś mi się przyśnią.
Skomentuj
Oceń:
0
iwi69

iwi69

2009-09-30 20:29
Uff ale danie.Strasznie lubie takie miesko z grzybami i ten sosik:)))
Skomentuj
Oceń:
0
Natala1210

Natala1210

2009-09-30 23:00
Ależ wspaniale i apetycznie wygląda ten schabik z grzybami,5 i do ulubionych!
Skomentuj
Oceń:
0
blajar

blajar

2009-10-14 11:46
Wczoraj zrobiłem na późny obiad z dziewczyną i wyszło rewelacyjnie :-) Zamiast brandy dodałem turecką rakiję (też się fajnie pali :-D) i poszło mi trochę więcej śmietany. Polecam wszystkim!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Schab
Schab duszony w papryce Schabowe w sosie pietruszkowym Schab w kukurydzianej panierce z płatków
Roladki schabowe Schabowe po meksykańsku Kotlety schabowe w panierce cebulowej
Duszony schab wieprzowy Chrupiące roladki schabowe Kotlety schabowe
Rolada wieprzowa ze szpinakiem i pomidorami Bigos z białej kapusty z warzywami i schabem Roladki ze schabu ze śliwkami i grzybami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane