Strona główna Schab z grzybami leśnymi

Schab z grzybami leśnymi

Pyza - Przepis na: Schab z grzybami leśnymi offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 988
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Schab z grzybami leśnymi
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

dość szybkie do przygotowania i bardzo smaczne danie


trudność: łatwe
czas:

Schab z grzybami leśnymi - SKŁADNIKI:

  • na 4 porcje:
  • 4 grube plastry schabu środkowego b/k (po 10-15 dkg)
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka suszonej macierzanki (albo tymianku)
  • 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 mała łyżeczka soli
  • 0,5 kg świeżych grzybów leśnych - najlepiej borowiki albo mieszanka
  • 2 nieduże cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 szkl. śmietanki 30%
  • 5 łyżek brandy

Schab z grzybami leśnymi - PRZYGOTOWANIE:

Grzyby oczyścić, opłukać, osączyć. Mięso delikatnie rozbić tłuczkiem przez folię do żywności. Mąkę wymieszać z przyprawami, w powstałej mieszance obtoczyć mięso, otrzepać nadmiar i smażyć je do zrumienienia na rozgrzanym oleju, przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozpuścić masło, zeszklić na nim pokrojoną w półplasterki cebulę, dodać pokrojone w plasterki grzyby. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu ok. 10min.. Gdy grzyby się podduszą wlać na patelnię brandy i - bardzo ostrożnie! - podpalić. Gdy płomień zgaśnie wsypać pozostałą z panierowania mięsa mąkę z przyprawami, dokładnie rozmieszać i wlać śmietankę. Mieszając zagotować i trzymać na małym ogniu kilka chwil aż sos zgęstnieje. Włożyć usmażone mięso do sosu, zagrzać. Podawać z kaszą, ziemniakami albo pieczywem, z dodatkiem ulubionej surówki.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Schab z grzybami leśnymi (strona 1 z 1)  
msewka

msewka
offline

2009-09-30 20:00
Te grzyby z mięskiem dziś mi się przyśnią.
Skomentuj
Oceń:
0
iwi69

iwi69
offline

2009-09-30 20:29
Uff ale danie.Strasznie lubie takie miesko z grzybami i ten sosik:)))
Skomentuj
Oceń:
0
Natala1210

Natala1210
offline

2009-09-30 23:00
Ależ wspaniale i apetycznie wygląda ten schabik z grzybami,5 i do ulubionych!
Skomentuj
Oceń:
0
blajar

blajar
offline

2009-10-14 11:46
Wczoraj zrobiłem na późny obiad z dziewczyną i wyszło rewelacyjnie :-) Zamiast brandy dodałem turecką rakiję (też się fajnie pali :-D) i poszło mi trochę więcej śmietany. Polecam wszystkim!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Schab
Roladki schabowe nadziewane Schab pieczony do kanapek Schab pod jarmużową pierzynką
Schabowe falbanki Kotlety schabowe z papryką i dynią Schabik w śmietanowym sosie z podgrzybków
Duszone kawałki schabowe Bitki schabowe w sosie z suszonych borowików Schabowy z bazylią i suszonymi pomidorami
Kotlety schabowe z boczniakami i serem Pieczeń schabowa z kielbasą i marchewką Tradycyjny kotlet

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane