Strona główna Schab z grzybami leśnymi

Schab z grzybami leśnymi

Pyza

Złoty Ekspert
Przepisy: 988
zdjęcia: 1 z 1
Schab z grzybami leśnymi
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

dość szybkie do przygotowania i bardzo smaczne danie


trudność: łatwe
czas:

Schab z grzybami leśnymi - SKŁADNIKI:

  • na 4 porcje:
  • 4 grube plastry schabu środkowego b/k (po 10-15 dkg)
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka suszonej macierzanki (albo tymianku)
  • 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 mała łyżeczka soli
  • 0,5 kg świeżych grzybów leśnych - najlepiej borowiki albo mieszanka
  • 2 nieduże cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 szkl. śmietanki 30%
  • 5 łyżek brandy

Schab z grzybami leśnymi - PRZYGOTOWANIE:

Grzyby oczyścić, opłukać, osączyć. Mięso delikatnie rozbić tłuczkiem przez folię do żywności. Mąkę wymieszać z przyprawami, w powstałej mieszance obtoczyć mięso, otrzepać nadmiar i smażyć je do zrumienienia na rozgrzanym oleju, przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozpuścić masło, zeszklić na nim pokrojoną w półplasterki cebulę, dodać pokrojone w plasterki grzyby. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu ok. 10min.. Gdy grzyby się podduszą wlać na patelnię brandy i - bardzo ostrożnie! - podpalić. Gdy płomień zgaśnie wsypać pozostałą z panierowania mięsa mąkę z przyprawami, dokładnie rozmieszać i wlać śmietankę. Mieszając zagotować i trzymać na małym ogniu kilka chwil aż sos zgęstnieje. Włożyć usmażone mięso do sosu, zagrzać. Podawać z kaszą, ziemniakami albo pieczywem, z dodatkiem ulubionej surówki.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Schab z grzybami leśnymi (strona 1 z 1)  
msewka

msewka

2009-09-30 20:00
Te grzyby z mięskiem dziś mi się przyśnią.
Skomentuj
Oceń:
0
iwi69

iwi69

2009-09-30 20:29
Uff ale danie.Strasznie lubie takie miesko z grzybami i ten sosik:)))
Skomentuj
Oceń:
0
Natala1210

Natala1210

2009-09-30 23:00
Ależ wspaniale i apetycznie wygląda ten schabik z grzybami,5 i do ulubionych!
Skomentuj
Oceń:
0
blajar

blajar

2009-10-14 11:46
Wczoraj zrobiłem na późny obiad z dziewczyną i wyszło rewelacyjnie :-) Zamiast brandy dodałem turecką rakiję (też się fajnie pali :-D) i poszło mi trochę więcej śmietany. Polecam wszystkim!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Schab
Schab duszony w cebuli Schab pieczony na jarzynach Cygara schabowe w sosie cebulowym
Schabowe plastry na kapuście kiszonej Roladki schabowe nadziewane Schabowy pod pierzynką
Pieczony schab  nadziany żurawinową wkładką Majerankowy schabowy w chrupkiej panierce  Kotlety schabowe w panierce z chleba
Schab po bałkańsku Schab gotowany w warzywnym bulionie podany z sosem Piersi w schabie

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane