magdalennab

magdalennab

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Schab z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smak Wielkanocy.

Schab z jajkiem

Składniki:

Schab z jajkiem

  • Schab:
  • 1kg schabu wieprzowego
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • sól i pieprz,curry

  • Purre ziemniaczane:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1/4szklanki siemienia lnianego mielonego,
  • masło

  • Sos śliwkowy:
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Schab z jajkiem

Schab: Mięso oczyścić z ewentualnych błonek i zbędnego tłuszczu, wyciąć w środku kieszeń bardzo ostrym i dość wąskim nożem i nafaszerować ją jajami [kieszeń powinna być troszkę mniejsza niż jajko jeśli jednak wyjdzie za luźna należy obwiązać ścisło schab bawełnianym sznurkiem do wędlin], wierzch natrzeć solą, pieprzem i łagodnym curry (tego ostatniego nie za dużo). Masło rozpuścić na patelni i obsmażyć szybko mięso, aby podczas pieczenia nie puszczało soków i pozostało soczyste. Przełożyć schab do brytfanki, polać tłuszczem z patelni i włożyć do pieca na ok 1,5h. Puree ziemniaczane: Ziemniaki odcedzić, dodać masło i uprażone na patelni mielone siemię lniane. Dokładnie rozgnieść całość tłuczkiem. Siemię nada cudowny, orzechowy posmak puree. Sos śliwkowy: Śliwki wypestkować, pociąć bardzo drobno, przełożyć do garnka. Zalać bulionem i gotować przez kilkanaście minut aż zmiękną. Zrobić na patelni zasmażkę: rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie szybko rozprowadzić rózgą. Zdjąć z ognia i wlać zimne śliwki (ciągle intensywnie mieszając) wg zasady: zimna zasmażka - gorący wywar lub na odwrót. Ponownie postawić na gazie - gdy się zagotuje, odpowiednio zgęstnieje.