Schab z jajkiem

Wielkanoc, Schab « poprzedni | następny »
magdalennab - Przepis na: Schab z jajkiem offline

Szef Kuchni
Przepisy: 43
Schab z jajkiem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Smak Wielkanocy.


trudność: średne
czas:

Schab z jajkiem - SKŁADNIKI:

  • Schab:
  • 1kg schabu wieprzowego
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • sól i pieprz,curry
  • Purre ziemniaczane:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1/4szklanki siemienia lnianego mielonego,
  • masło
  • Sos śliwkowy:
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • sól i pieprz

Schab z jajkiem - PRZYGOTOWANIE:

Schab: Mięso oczyścić z ewentualnych błonek i zbędnego tłuszczu, wyciąć w środku kieszeń bardzo ostrym i dość wąskim nożem i nafaszerować ją jajami [kieszeń powinna być troszkę mniejsza niż jajko jeśli jednak wyjdzie za luźna należy obwiązać ścisło schab bawełnianym sznurkiem do wędlin], wierzch natrzeć solą, pieprzem i łagodnym curry (tego ostatniego nie za dużo). Masło rozpuścić na patelni i obsmażyć szybko mięso, aby podczas pieczenia nie puszczało soków i pozostało soczyste. Przełożyć schab do brytfanki, polać tłuszczem z patelni i włożyć do pieca na ok 1,5h. Puree ziemniaczane: Ziemniaki odcedzić, dodać masło i uprażone na patelni mielone siemię lniane. Dokładnie rozgnieść całość tłuczkiem. Siemię nada cudowny, orzechowy posmak puree. Sos śliwkowy: Śliwki wypestkować, pociąć bardzo drobno, przełożyć do garnka. Zalać bulionem i gotować przez kilkanaście minut aż zmiękną. Zrobić na patelni zasmażkę: rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie szybko rozprowadzić rózgą. Zdjąć z ognia i wlać zimne śliwki (ciągle intensywnie mieszając) wg zasady: zimna zasmażka - gorący wywar lub na odwrót. Ponownie postawić na gazie - gdy się zagotuje, odpowiednio zgęstnieje.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Schab z jajkiem (strona 1 z 1)  
jarek-energy

jarek-energy
offline

2008-11-28 17:32
lubię taki schabik:)
Skomentuj
Oceń:
0
elutka

elutka
offline

2008-12-08 11:24
chyba dobrusi
Skomentuj
Oceń:
0
darek112

darek112
offline

2008-12-13 19:05
muszę spróbować
Skomentuj
Oceń:
0
astra

astra
offline

2009-01-04 15:25
Zainteresowało mnie to puree z siemieniem. Wypróbuję na pewno
Skomentuj
Oceń:
0
2halina

2halina
offline

2009-04-11 01:19
Mnie rowniez zainteresowało to puree z siemieniem. Wyprobujena pewno.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Wiśniowa fantazja Orzechowy z bezą Kotlety parówkowo jajeczne
Babka piernikowa Kaczka w soku pomarańczowo jabłkowym Biało- czerwona sałatka z fetą
Pomarańczowa surówka Bardzo lekka kolorowa sałatka Rogaliki z marmoladą
Ciasto  chmurka Sernik Tiramisu Fale dunaju z gruszkami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane