BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Schab z kabanosami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam pyszny schab nadziany kabanosami. Dobrze doprawiony smakuje wybornie i kusząco szybko znika z talerza.

Schab z kabanosami

Składniki:

Schab z kabanosami

 

  • Schab w całości około 1,200 g,
  • Marynata;
  • olej 4 łyżki,
  • olej sojowy 2 łyżki,
  • czosnek 2 -3 ząbki,
  • zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki,
  • miód płynny 1 łyżeczka,
  • przyprawa do mięsa 1 łyżeczka,
  • olej 2 łyżki do smażenia,

Sposób przygotowania:

Schab z kabanosami
Schab oczyścić, opłukać, osuszyć, nożem wydrążyć dziury, do których włożyć kabanosy.

Schab natrzeć marynatą z oleju, sosu sojowego, czosnku przeciśniętego przez praskę, ziół prowansalskich oraz miodu i włożyć na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie schab przełożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanki, piec do miekkości

schabu około 40 minut polewając sosem wytworzonym podczas pieczenia i polania od czasu do czasu ciepłą wodą. W razie konieczności gdyby góra schabu nam sie za szybko spiekła to nakryć schab folią aluminiową.

Gotowy schab pokroić w plastry poukładać na sałacie.

Można polać sosem.