AguchaZ

AguchaZ

Szef Kuchni
[Przepisów: 35]

schab z kapustą kiszoną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

danie można podawać zarówno na co dzień jak i od święta

schab z kapustą kiszoną

Składniki:

schab z kapustą kiszoną

  • Cztery kotlety ze schabu,
  • 100 g boczku,
  • 200 g kapusty kiszonej,
  • 50 g suszonych śliwek bez pestek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 2 jabłka(twarde),
  • łyżek oleju,
  • majeranek,
  • sól ,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

schab z kapustą kiszoną

Kapustę przelewamy woda ,odciskamy i drobno siekamy.Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.dodajemy kapustę,mieszamy,podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem. Jabłka obieramy,kroimy w cząstki i usuwamy gniazda nasienne.Dodajemy do kapusty razem ze śliwkami.Kotlety nacieramy roztartym czosnkiem,oprószamy solą i pieprzem.Obsmażamy na oleju z obu stron na złoty kolor i przekładamy do kapusty.Doprawiamy majerankiem i pieprzem.Dusimy do miękkości.Można podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi.