SUPERPRZEPIS

Schab z marchwią

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Schab z marchwią Więcej zdjęć (3)

To pyszna propozycja połączenia schabu i marchwi. Efekt tak wizualny, jak i smakowy zachwyca. Pieczeń oczywiście polecam na uroczysty, świąteczny, bądź też niedzielny obiadek.

Składniki:

Schab z marchwią

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Schab z marchwią

ETAP 1

Schab z marchwią
Umyte mięso nacinamy i przyprawiamy

Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane nacinamy wzdłuż, wykonując 3 nacięcia.

Zarówno nacięcia jak i wierzch mięsa oprószamy przyprawami i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Gotowe odstawiamy do chłodu, a między czasie przygotowujemy nadzienie.

ETAP 2

Schab z marchwią
W misce łączymy składniki nadzienia

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną delikatnie przysmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do szklistej dodajemy marchew startą na tarce o grubych oczkach.

Całość podlewamy około ¼ szklanki wody i delikatnie podgrzewamy około 2-4 minuty. W trakcie podgrzewania nadzienie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz dodajemy kurkumę.

Półmiękką marchew zdejmujemy z ognia i studzimy. Do przestudzonej dodajemy jajko, biały oraz żółty ser.

Całość mieszamy.

ETAP 3

Schab z marchwią
Marchwiowym nadzieniem wypełniamy nacięcia mięsa

Tak przygotowanym farszem napełniamy wykonane nacięcia w mięsie.

ETAP 4

Schab z marchwią
Aby pieczeń była kształtna owijamy ją dratwą

Pieczeń dokładnie owijamy dratwą.

ETAP 5

Schab z marchwią
Przygotowane mięso przekładamy do rękawa do pieczenia

Gotową nacieramy olejem, przekładamy do rękawa do pieczenia, podlewamy winem i szczelnie zamykamy.
Mięsko pieczemy około 1,5 godziny w 190°C. Gotowe.