BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Schab z marynaty w sosie grzybowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny schab zamarynowany, upieczony i podany w towarzystwie sosu grzybowego. Lubiany przez moich domowników.

Schab z marynaty w sosie grzybowym

Składniki:

Schab z marynaty w sosie grzybowym

 

  • Schab do 1 kg,
  • olej rzepakowy 3 -4 łyżki,
  • sos sojowy 1 -2 łyżki,
  • czosnek 3 ząbki przeciśnięty przez praskę,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oregano 1/2 łyżeczki,
  • zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki,
  • olej do smażenia,
  • podgrzybki około 400 g,
  • cebula 1 szt .większa,
  • sos grzybowy 1 op,
  • ewentualnie śmietana.

Sposób przygotowania:

Schab z marynaty w sosie grzybowym
Marynata:

Olej rzepakowy do oleju dodać, łyżkę pełną sosu sojowego, czosnek drobno pokrojony, szczypta pieprzu, soli, oregano, zioła prowansalskie. Wszystko wymieszać.

Marynatą natrzeć umyty, osuszony i pokrojony na kawałki schab. Włożyć do lodówki na 2 -3 godziny.

Po wyjęciu schab włożyć na rozgrzany olej i smażyć pod przykryciem do miękkości od czasu do czasu podlewając sosem wytworzonym przez mięsu lub podlać gorąca wodą.

Upieczony schab wkładamy na talerz polewamy sosem grzybowym.

Podajemy z ziemniakami.

Sos grzybowy: Oczyszczone podgrzybki dokładnie umyć, pokroić w plasterki. Na rozgrzanym oleju zeszklić obraną, pokrojoną cebulę. Dodać grzyby i smażyć około 15 - 20 min. Dodać bulionu ( tyle ile trzeba sosu) doprawić solą pieprzem. Zagęścić mąką z wodą lub jak ja to zrobiłam gotowym sosem grzybowym zrobionym według przepisu na opakowaniu.

Sos można zabielić śmietaną.

Smacznego.