Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Schab z morelą 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny schabik na zimno idealny na kanapeczki ;)

Schab z morelą 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab z morelą 2

 

 

Sposób przygotowania:

Schab z morelą 2
Schab oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przez środek mięsa robimy otwór i wpychamy do niego morele, przez całą długość mięsa. Z podanych przypraw i oliwy robimy marynatę. Czosnek ścieramy na tarce i dodajemy do marynaty. Mięsko można związać szpagatem lub dratwą w celu zachowania kształtu. Nadziany i ew. związany kawałek mięska dokładnie nacieramy marynatą, wkładamy w rękaw do pieczenia i odkładamy na noc do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 190*C i pieczemy schab ok 50 min, pod koniec pieczenia rozcinamy rękaw. Mięsko studzimy, wkładamy zimne do lodówki, aby stężało. Kroimy na kanapeczki.
Schab z morelą 2
Oczyszczony schab nadziewamy przez długość morelami
Schab z morelą 2
Z przypraw oleju i czosnku robimy marynatę
Schab z morelą 2
Marynatą dokładnie smarujemy całe mięsko
Schab z morelą 2
Pod koniec pieczenia rozcinamy rękaw żeby schabik fajnie się zrumienił

Tagi:

schab