ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Schab z morelą w pikantnej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Schab otulony pikantną skórką papryki i delikatnym smakiem moreli w środku. Doskonałe połączenie smaków

Schab z morelą w pikantnej marynacie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Schab z morelą w pikantnej marynacie

 

  • ok 2 kg schabu
  • pół szklanki oleju
  • 2 suszone papryczki chilli
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka wegety
  • 15-20 suszonych moreli

Sposób przygotowania:

Schab z morelą w pikantnej marynacie
Schab nacinamy w środku robiąc podłużną dziurę. Wciskamy do środka morele -im więcej tym lepiej. Papryczki chili drobno siekamy i łączymy je z wszystkimi innymi przyprawami i olejem. Do marynaty wkładamy schab. oblepiamy dobrze z każdej strony i zostawiamy w chłodnym miejscu na minimum 6 godzin- im dłużej siedzi w przyprawach tym bardziej aromatyczne. Po tym czasie mięso wkładamy do rękawa foliowego i pieczemy ok 1,5 godziny w 180 stopniach.
Schab z morelą w pikantnej marynacie
Marynujemy schab w przyprawach i odstawiamy na kilka godzin
Schab z morelą w pikantnej marynacie
Upieczone mięsko chwilę odstawiamy by nabrało kruchości

Tagi:

schab