renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Schab z morelami i brie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Schabowa rolada nadziewana morelami moczonymi w winie i serem brie. Pieczona w niskiej temperaturze.

Schab z morelami i brie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Schab z morelami i brie

 

  • 1 kg schabu
  • 100 gram suszonych moreli
  • 125 g sera brie
  • 0,75 l białego półwytrawnego wina
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Schab z morelami i brie

Etap 1

Schab z morelami i brie
Suszone morele moczyć w winie przez noc.

Morele zalać winem tak żeby były całe zakryte i moczyć przez noc.

Etap 2

Schab z morelami i brie
Ser brie należy pokroić w drobną kostkę.

Ser brie pokroić w drobną kostkę.

Etap 3

Schab z morelami i brie
Schab rozciąć i rozbić tłuczkiem doprawić sola i pieprzem.

Schab rozciąć tak aby powstał płat i rozbić tłuczkiem, posypać sola i pieprzem.

Etap 4

Schab z morelami i brie
Farsz ułożyć na mięsie i zwinąć w roladę, można związać sznurkiem.

Morele pokroić w kostkę i pomieszać z serem brie. Farsz ułożyć na mięsie i zwinąć w roladę.

Etap 5

Schab z morelami i brie
Mięso piec w 150 stopniach przez około 2 godziny.

Mięso ułożyć w brytfannie i piec w piekarniku w 150 stopniach przez ok 2 godziny.