Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Schab z orzeszkami pinii

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

W miarę możliwości staram się urozmaicać posiłki swojej rodzinie, właśnie tak powstał przepis na schab z orzeszkami pinii.

Schab z orzeszkami pinii Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Schab z orzeszkami pinii

 

  • 1/2 kg schabu
  • garść suszonych śliwek
  • ok. 5 łyżek sosu teriyaki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • garść orzeszków piniowych
  • olej
  • gałązka świeżego rozmarynu

 

Sposób przygotowania:

Schab z orzeszkami pinii

ETAP 1:

Schab z orzeszkami pinii
Pieczony schab z dodatkiem orzeszków pinii.

Umyć i osuszyć mięso. Usunąć białą błonę. Środek mięsa rozciąć nożem, włożyć suszone śliwki i spiąć wykałaczkami. Mięso ( z każdej strony) dokładnie natrzeć solą, pieprzem, sosem teriyaki oraz posypać obficie majerankiem.

ETAP 2:

Schab z orzeszkami pinii
Pieczony schab z dodatkiem orzeszków pinii.

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso.

ETAP 3:

Schab z orzeszkami pinii
Pieczony schab z dodatkiem orzeszków pinii.

Schab przełożyć do rękawa foliowego, jego wierzch posypać orzeszkami pinii i ułożyć gałązkę rozmarynu. Spiąć klipsami. Ja zrobiłam niewielki otwór w folii, aby w trakcie pieczenia mięso móc polewać powstałym sosem. Jeśli nie zrobimy otworu w połowie pieczenia należy odwrócić mięso, aby z obu stron był jednakowo soczysty.

ETAP 4:

Schab z orzeszkami pinii
Pieczony schab z dodatkiem orzeszków pinii.

Schab piec w temp. 200°C. Podawać polany sosem z mięsa.