eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Schab z pończochy Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna domowa,suszona wędlina ze schabu .

Schab z pończochy Eli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab z pończochy Eli

 

  • 1 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki soli
  • 20 g soli peklowej
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 duża główka czosnku
  • 1 cienka podkolanówka pończosznicza

Sposób przygotowania:

Schab z pończochy Eli
Schab oczyścić z błonek,umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć schab cukrem i włożyć do pojemnika z pokrywką. Pojemnik z mięsem włożyć do lodówki na 24 godziny. Pod wpływem cukru z mięsa wypłynie woda. Po tym czasie schab wyjąć z lodówki,opłukać z cukru i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać sól z solą peklową. Natrzeć schab solą włożyć do pojemnika,przykryć i przechowywać w lodówce przez kolejne 24 godziny. Pod wpływem soli znowu wypłynie woda. Wyjąć mięso z lodówki opłukać z soli i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Wymieszać czosnek,majeranek i paprykę. Powstałą mieszanką natrzeć schab i włożyć w pojemniku do lodówki na następne 24 godziny. Po tym czasie włożyć schab do podkolanówki i powiesić w ciepłym,przewiewnym miejscu. Suszyć schab przez 4 doby. Po wysuszeniu wyjąć schab z pończochy i cieniutko kroić. Smacznego!
Schab z pończochy Eli
Natrzeć schab cukrem i włożyć w pojemniku do lodówki na 24 godziny.
Schab z pończochy Eli
Natrzeć schab solą włożyć do pojemnika i przechowywać w lodówce przez kolejne 24 godziny.
Schab z pończochy Eli
Mieszanką czosnku i przypraw natrzeć schab i włożyć w pojemniku do lodówki na następne 24 godziny.
Schab z pończochy Eli
Mieszanką czosnku i przypraw natrzeć schab i włożyć w pojemniku do lodówki na następne 24 godziny.

Tagi:

beza schab bezy