Schab z pończochy II, czyli domowa wędlina

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Podsuszany surowy schab, to jedna moich ulubionych domowych wędlin. Jej przygotowanie jest bardzo proste, nie wymaga dużo pracy, jedynie jest czasochłonne, ponieważ marynowanie, a potem suszenie będzie trwało 11 dni.

Schab z pończochy II, czyli domowa wędlina Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Schab z pończochy II, czyli domowa wędlina

 

  • 1200 g schabu wieprzowego bez kości
  • 1/2 szklanki cukru
  • niepełni 1/2 szklani soli
  • 1/2 łyżko stołowej peklosoli
  • 1,5 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 1 łyżka młotkowanego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry

 

Sposób przygotowania:

Schab z pończochy II, czyli domowa wędlina
Mięso myjemy, wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym i nacieramy dokładnie cukrem. Umieszczamy w metalowym lub szklanym naczyniu, przykrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na 48 godzin. W tym czasie 2 -3 razy odlewamy z mięsa płyn, który się pojawił. Po upływie dwóch dób mięso płuczemy z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą wymieszaną z peklosolą. Mięso ponownie umieszczamy w pojemniku, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. W tym czasie 2 -3 razy odlewamy z mięsa płyn, który się pojawił. Gdy minie 48 godzin mięso płuczemy, wycieramy do sucha. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy i nacieramy nimi mięso. ponownie wkładamy do pojemnika i chowamy do lodówki na 48 godziny. Po tym czasie mięso wyjmujemy z lodówki, delikatnie, żeby przyprawy się nie obsypały, wkładamy do pończochy. Wiążemy sznurkiem i wieszamy w przewiewnym w miarę ciepłym miejscu na 5-6 dni. Po tym czasie schab już jest gotowy, ale, jeśli jest taka potrzeba może wisieć dłużej.
Schab z pończochy II, czyli domowa wędlina
Mięso marynuje się w cukrze, w soli i przyprawach
Schab z pończochy II, czyli domowa wędlina
Następnie suszy się w przewiewnym mejscu
Schab z pończochy II, czyli domowa wędlina
Po jedenastu dniach jest gotowe do spożycia

Tagi:

beza schab bezy