Kasdia

Kasdia

Kucharz
[Przepisów: 3]

Schab z rodzynkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ładnie wygląda na stole, raczej trafia w każde gusta.

Schab z rodzynkami

Składniki:

Schab z rodzynkami

 

  • 1/2 kg schabu bez kości
  • 200g rodzynków
  • 1 duża cebula
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • ryż
  • przyprawy: papryka słodka, chilli, curry, sól, pieprz, majeranek, bazylia, czosnek
  • olej

Sposób przygotowania:

Schab z rodzynkami
Przygotować 'marynatę' do mięsa (do filiżanki wlać olej - około 6-7 łyżek - wycisnąć 2-3 ząbki czosnku, wsypać paprykę słodką, curry, majeranek, sól lub maggi, pieprz, chilli, etc - wszystkie przyprawy w ilości według upodobania - ja wsypuję po łyżeczce każdej) Mięso pokroić w drobną kostkę, zalać marynatą, wymieszać, zostawić na 1/2 godziny w lodówce. Rodzynki wsypać do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Potem trzymamy pod przykryciem, aż napęcznieją. Cebulkę drobno kroimy i wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej (1 łyżkę). Do cebuli dorzucamy mięso w marynacie i smażymy. Kiedy mięso jest już zasmażone (nie jest surowe), przekładamy całość do większego naczynia (większy garnek, lub brytfanka), dodajemy odsączone rodzynki i zalewamy koncentratem rozrobionym w szklance zimnej wody. Dusimy pod przykryciem do godziny czasu, mieszając co jakiś czas. W międzyczasie gotujemy ryż. Podajemy na ciepło na ryżu.