Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Schab z suszonymi morelami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W taki sam sposób można przyrządzić mięso z suszonymi śliwkami.

Schab z suszonymi morelami.

Składniki:

Schab z suszonymi morelami.

 

  • 2 kg schab wieprzowy bez kości,
  • 30 dag morele suszone,
  • 3 łyżki oliwa,
  • 2-3 łyżki drzem morelowy,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Schab z suszonymi morelami.
Morele umyć, zalać ciepłą wodą i moczyć około 2 godziny. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i pieprzem, odłożyć do lodówki na 2-3 godziny. Następnie mięso wyjąć z lodówki, naciąć wzdłuż dwie kieszenie. Wewnątrz kieszenie posmarować dżemem i napełnić odsączonymi z wody morelami, spiąć wykałaczkami. Mięso ułożyć w brytfannie, skropić oliwą i polać zalewą z moreli. Włożyć do piekarnika i piec około 1 godz w temp 180 stopni polewając od czasu do czasu wytworzonym podczas pieczenia sosem.

Tagi:

beza schab bezy