szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Schab z szynką i suszonymi pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Schab nadziewany szynką i suszonymi pomidorami to idealna propozycja na niedzielny obiad. Dobrze komponuje się z dodatkiem marchewki i pora.

Schab z szynką i suszonymi pomidorami

Składniki:

Schab z szynką i suszonymi pomidorami

 

Sposób przygotowania:

Schab z szynką i suszonymi pomidorami

Przygotowanie mięsa

Schab myjemy, oczyszczamy z błon. Mięso rozcinamy wzdłuż dłuższego boku, tak aby uzyskać większy, płaski płat mięsa.

Tak przygotowane delikatnie rozbijamy. Z oleju, ziół prowansalskich, czosnku, papryki, soli i pieprzu przygotowujemy marynatę, którą nacieramy mięso.

Wkładamy do lodówki na 2 godziny, a jeśli chcemy, możemy przygotować mięso dzień wcześniej i wstawić w marynacie na całą noc.

Przygotowanie rolady

Na płat schabu nakładamy po plastrze szynki i sera oraz pokrojone suszone pomidory. Mięso zwijamy ciasno w roladę wzdłuż dłuższego boku.

Spinamy wykałaczkami i wiążemy mocno nicią. Na rozgrzany olej przekładamy mięso i obsmażamy z obu stron.

Przygotowanie do pieczenia

Schab z szynką i suszonymi pomidorami
Obsmażone mięso przed włożeniem do piekarnika

Przygotowujemy żaroodporne naczynie do którego wkładamy mięso i podlewamy odrobiną wody. Marchew kroimy na kawałki, a pora w plastry. Dokładamy do mięsa. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy pod przykryciem ok. 45 minut.

Pod koniec odkrywamy, aby mięso się zrumieniło.


Tagi:

mięso schab