Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Schab z szynkowaru

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nie ma to jak własnej roboty domowa wędlina na kanapki, po prostu wiemy co jemy. Ja polecam np. schab z szynkowaru :-)

Schab z szynkowaru Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab z szynkowaru

 

  • 60 dag schabu
  • suszone śliwki
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 łyżeczki majeranku

Sposób przygotowania:

Schab z szynkowaru
Długim nożem zrobić otwór na wylot w schabie, a następnie nawpychać do niech suszone śliwki. Oliwę wymieszać z octem winnym oraz resztą przypraw i w tak przygotowanej marynacie obtoczyć schab i włożyć do szynkowaru, a następnie odstawić do lodówki na 24h. Po tym czasie na dno garnka wyłożyć ściereczkę i wlać gorącą wodę, do której włożyć szynkowar, tak aby woda była 1cm poniżej brzegów szynkowara. Zaparzać na małym ogniu 60 min utrzymując temperaturę mięsa na poziomie 85 st. Po tym czasie szynkowar pozostawić w tej wodzie do wystudzenia, a następnie włożyć go do lodówki na 24h. Gotową wędlinę pokroić w plastry i podawać z pieczywem.
Schab z szynkowaru
W schabie zrobić otwór i wepchnąć do niego śliwki.
Schab z szynkowaru
Z podanych składników przygotować marynatę.
Schab z szynkowaru
Przygotowany schab ze śliwką obtoczyć w marynacie.
Schab z szynkowaru
Schab w marynacie włożyć do szynkowara.