Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Schab z żurawiną na kanapki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Schab z suszoną żurawiną świetnie pasuje do świątecznego menu. Tak przygotowane mięso nadaje się zarówno na kanapki, jak i na ciepło do obiadu.

Schab z żurawiną na kanapki

Składniki:

Schab z żurawiną na kanapki

 

  • 80 dkg wieprzowego schabu bez kości
  • 10 dkg suszonej żurawiny
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do mięs
  • 1 szczypta mielonego kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól czosnkowa do smaku

Sposób przygotowania:

Schab z żurawiną na kanapki

Etap 1

Schab z żurawiną na kanapki
Umyty i osuszony schab nadziany suszoną żurawiną.

Schab umyć, osuszyć. W mięsie zrobić na wylot 3 otwory ostrym nożem. W otwory wcisnąć suszoną żurawinę.

Etap 2

Schab z żurawiną na kanapki
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.

Olej, ocet i miód przelać do miseczki. Do płynów dodać wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać.

Etap 3

Schab z żurawiną na kanapki
Nadziane mięso dokładnie pokryte przygotowaną marynatą.

Przygotowaną marynatą pokryć nadziane mięso, przykryć folią spożywczą i odłożyć na noc do lodówki.

Etap 4

Schab z żurawiną na kanapki
Zamarynowane mięso włożone do rękawa do pieczenia.

Następnego dnia mięso razem z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia, zamknąć i ułożyć na blasze.

Etap 5

Schab z żurawiną na kanapki

Mięso piec w 160 stopniach przez ok. 2 godziny. Upieczony schab ostudzić, kroić w cienkie plastry, podawać jako wędlinę do kanapek.


Tagi:

mięsa schab