zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Schab zapiekany w kurkach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

tak przygotowany schab jest soczysty

Schab zapiekany w kurkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab zapiekany w kurkach

 

  • 800 g schabu bez kości
  • 1 cebula
  • 2,5 szk kurek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • mix chili scoth bonnet do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 1 szk śmietany 30 %
  • 2 łyżki grubo pokrojonego koperku ( użyłam mrożonego )

Sposób przygotowania:

Schab zapiekany w kurkach
Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kurki oczyścić. Schab pokroić na kotlety ( ja miałam 7 szt ). Każdy schab oprószyć solą, pieprzem i mixem chili. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i ułożyć w nim plastry schabu. Na patelni roztopić masło, wrzucić cebule razem z kurkami i na mocnym ogniu smażyć minutę. Następnie wyłączyć ogień, dodać sól i pieprz do smaku, wlać śmietanę i wymieszać. Tak przygotowanym sosem zalać schab i posypać koperkiem. Naczynie żaroodporne z zawartością wstawić do zimnego piekarnika. Termostat nastawić na 180 stopni a zegar na 40 minut. Po upływie czasu na zegarze danie będzie gotowe do spożycia.
Schab zapiekany w kurkach
plastry schabu oprószyć przyprawami i ułożyć w żaroodpornym naczyniu
Schab zapiekany w kurkach
schab zalać przygotowanym sosem tak aby schab był zakryty
Schab zapiekany w kurkach
na warstwę sosu posypać koperek moze być mrożony
Schab zapiekany w kurkach
schab zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Tagi:

beza schab bezy