Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Schab zapiekany w śmietanie z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Polecam na obiad zapiekany schab

Schab zapiekany w śmietanie z marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab zapiekany w śmietanie z marchewką

 

  • 650g schabu,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 2 czerwone cebule,
  • 300g śmietany 18%,
  • 1 marchewka,
  • 2,5 łyżki ziaren słonecznika,
  • masło do wysmarowania formy,
  • natka pietruszki,
  • pomidorki koktajlowe do podania

Sposób przygotowania:

Schab zapiekany w śmietanie z marchewką
Schab kroimy w kostkę. Do mięsa dodajemy oliwę oraz wszystkie przyprawy oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku - dokładnie mieszamy. Mięso odstawiamy na noc do lodówki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy pokrojoną w krążki cebulę. Zalewamy ją śmietaną, lekko solimy. Na śmietanę wykładamy mięso, na mięso ścieramy marchewkę i całość posypujemy słonecznikiem. Zapiekamy około 90 minut w 180 stopniach. Jeżeli mięso zacznie się przypiekać to należy przykryć je folią. Smacznego ;)
Schab zapiekany w śmietanie z marchewką
Do mięsa dodajemy oliwę oraz wszystkie przyprawy oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku - dokładnie mieszamy.
Schab zapiekany w śmietanie z marchewką
Na dnie układamy pokrojoną w krążki cebulę.
Schab zapiekany w śmietanie z marchewką
Zalewamy ją śmietaną, lekko solimy. Na śmietanę wykładamy mięso
Schab zapiekany w śmietanie z marchewką
Na śmietanę wykładamy mięso, na mięso ścieramy marchewkę i całość posypujemy słonecznikiem.