motyl87

motyl87

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Schab ze śliwką i morelą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny schab ze śliwkami i morelami

Schab ze śliwką i morelą

Składniki:

Schab ze śliwką i morelą

 

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • garść suszonych śliwek bez pestek
  • garść suszonych moreli
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Schab ze śliwką i morelą
Umyty i osuszony schab podzielić na dwie części. W każdej z części zrobić otwór wzdłuż, za pomocą zaostrzonego metalowego pręta. W powstały w mięsie otwór w jednym kawałku schabu powciskać suszone śliwki, natomiast z drugi kawałek schabu powciskać suszone morele. Mięso skropić olejem. Oprószyć solą, pieprzem oraz majerankiem. Schab pozostawić na noc. Następniego dnia piec 60 minut, w piekaniku nagrzanym do 180 stopni, skrapiając wodą.