patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Schab ze śliwką wędzoną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny i delikatny schab ze śliwką wędzoną idealna wedlina domowa na kanapki i nie tylko. Pysznie i delikatnie.

Schab ze śliwką wędzoną

Składniki:

Schab ze śliwką wędzoną

 

  • 1.5 kg schabu bez kości
  • 150 g śliwek wędzonych

Marynata

Sposób przygotowania:

Schab ze śliwką wędzoną
Mięso myję a następnie osuszam recznikiem papierowym. Robię po środku otwór na calej długości mięsa za pomocą cienkiego ale ostrego noża. Następnie faszeruje śliwkami wędzonymi.

W osobnej miseczce robię marynatę. Mięso nacieram marynatą. Owijam dokładnie folią aluminiową i pozostawiam w lodówce na min 10 godzin. Piekę mięso nie odwijając foli w 180 stopniach przez ok 1.5 godziny.

Mięso zostawiam do przestygnięcia a następnie wkładam do lodówki na kolejne kilka godzin.

Smacznego.