Schab ze śliwkami

  • Przyjaciółka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 260
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Schab ze śliwkami

Jeśli chodzi o mięsa przygotowywane na uroczyste okazje - schab ze śliwkami nie ma sobie równych. Odkryj przepis!

Składniki:

Schab ze śliwkami

 

  • 1–1,5 kg schabu środkowego
  • 40 dag śliwek kalifornijskich
  • 2 łyżki miodu
  • sól, pieprz
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Schab ze śliwkami
1. Schab umyj, osusz i natrzyj z zewnątrz solą i pieprzem. Ostrym nożem zrób w mięsie trzy długie, cienkie kieszenie. Wypełnij je ściśle śliwkami i zepnij wykałaczkami.

2. Mięso ułóż w brytfannie, podlej odrobiną wody i piecz mniej więcej godzinę w temp. 200 st. C.

3. Po 40 minutach mięso posmaruj miodem i oprósz majerankiem. Piecz jeszcze 20 minut.