anetka

anetka

Szef Kuchni
[Przepisów: 56]

Książka Kucharska: Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Schab ze śliwkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Podczas duszenia schab można podlać białym wytrawnym winem.

Schab ze śliwkami

Składniki:

Schab ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Schab ze śliwkami
W schabie robimy nacięcie,nacieramy czosnkiem z solą. Do nacięcia wkładamy śliwki i morele,obwiązujemy nicią. Schab posypujemy majerankiem i godz schładzamy. Obsmażamy na maśle,aż zbieleje. Dusimy 45 min,podlewając wodą. Chłodzimy. Z ciepłego bulionu i żelatyny robimy galaretkę. Schab kroimy w cienkie plastry. Układamy na półmisku,dekorujemy połówkami winogron,zalewamy tężejącą galaretką i schładzamy