anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Schab ze śliwkami suszonymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Schab nadziewany suszonymi śliwkami, jednym słowem klasyk, który gości na moim świątecznym stole już od wielu lat.

Schab ze śliwkami suszonymi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Schab ze śliwkami suszonymi

 

  • schab bez kości - 1 kg
  • suszone śliwki bez pestek - 100 g
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz świeżo mielony - 1 łyżeczka
  • majeranek - 2 łyżeczki
  • liść laurowy - 2 szt.
  • czosnek - 3 ząbki
  • czerwone wytrawne wino - ½ szk.
  • olej - ½ szk.

 

Sposób przygotowania:

Schab ze śliwkami suszonymi
Do miseczki wlewam 3 łyżki oleju, dodaję sól, pieprz, majeranek, pokruszone liście laurowe i posiekany czosnek, dokładnie mieszam. Powstałą mieszaniną smaruję opłukane i osuszone mięso. Zawijam w folię spożywczą i odstawiam do lodówki na całą noc. Opłukane śliwki zalewam winem i odstawiam na pół godziny. Wyjęty z lodówki schab nacinam długim wąskim nożem, a w powstały otwór wkładam odsączone z wina śliwki. Dokładnie upycham pomagając sobie trzonkiem drewnianej łyżki. Nafaszerowane śliwkami mięso obsmażam na rozgrzanej patelni. Przekładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, wlewam wino, w którym moczyłam śliwki. Wkładam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę godzinę, co jakiś czas skrapiam mięso powstałym sosem. Schab ze śliwkami podaję na zimno.
Schab ze śliwkami suszonymi
Obsmażone na rozgrzanej patelni mięso przekładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.
Schab ze śliwkami suszonymi
Schab ze śliwkami suszonymi gości na moim świątecznym stole już od wielu lat.