msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Schabik pod płaszczykiem.

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Alternatywa dla tradycyjnego schabowego.

Schabik pod płaszczykiem.

Składniki:

Schabik pod płaszczykiem.

 

 

  • 0,5 kg schabu b/k (5 sznycli)
  • 5 średnich pieczarek
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 1/2 pęczka szczypiorku cienkiego
  • 1 jajko do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • 5 dużych garści startego żółtego sera gouda
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta czosnku granulowanego suszonego
  • 6 łyżki oleju
  • sól,pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Schabik pod płaszczykiem.
Mięso (plastry) , opłukać , osuszyć i rozbić cienko tłuczkiem.Osolić, panierować w jajku i bułce tartej i usmażyć na 3-4 łyżkach oleju kotlety.
Warzywa i pieczarki opłukać.Pieczarki pokroić w ćwierćplastry, paprykę w kostkę, cebulę posiekać.
Posypać tymiankiem,ziołami prowansalskimi i czosnkiem.Opieprzyć i posolić.Poddusić na pozostałym oleju.Osączyć z tłuszczu.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej kotlety.
Na każdym kotlecie kładziemy duszone warzywa z pieczarkami, posypujemy obficie szczypiorkiem i garścią startego sera.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzejnik górny) na ok.20 minut.