Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Schabowe na sposób kurpiowski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1506

Schab umyć, osuszyć, pokroić na 4 kotlety i rozbić tłuczkiem. Kiełbasę obrać ze

Schabowe na sposób kurpiowski

Składniki:

Schabowe na sposób kurpiowski

 

  • 60 dag schabu bez kości
  • 15 dag wędzonej kiełbasy
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka siekanego świeżego imbiru
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Schabowe na sposób kurpiowski
Schab umyć, osuszyć, pokroić na 4 kotlety i rozbić tłuczkiem. Kiełbasę obrać ze skórki, ziemlić, dodać imbir, sól i pieprz, po czym wszystko razem dokładnie wymieszać. Farsz ułożyć na kotletach, ciasno zwinać rulony, posolić, obtoczyć w jajku i mące. Na patelni mocno rozgrzać smalec, włożyć kotlety, smażyć, a pod koniec  smażenia dodać masło i dusić jeszcze chwilę pod przykryciem.