MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Schabowe plastry na kapuście kiszonej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Doskonały pomysł na obiad - surówka robi się z mięsem. Propozycja nie tylko na schab, ale i drób - np. udka i skrzydełka z kurczaka.

Schabowe plastry na kapuście kiszonej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schabowe plastry na kapuście kiszonej

 

  • 1/2 kg schabu bez kości
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 1 duża marchewka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziarenek ziela angieskiego

 

Sposób przygotowania:

Schabowe plastry na kapuście kiszonej
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na plastry (jak na schabowe) i oprószamy z obu stron solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą słodkiej papryki. Odstawiamy. W tym czasie przygotowujemy kapustę kiszoną - płuczemy raz lub dwa w zimnej wodzie by pozbyć się nadmiaru kwasu. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Łączymy kapustę z marchewką i oliwą, dodajemy odrobinę przyprawy uniwersalnej. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, rozkładamy liście laurowe i ziele angielskie. Na wierzch układamy plastry schabu. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię. 
Schabowe plastry na kapuście kiszonej
Kapustę mieszamy ze startą marchewką i oliwą, doprawiamy
Schabowe plastry na kapuście kiszonej
Dno naczynia żaroodpornego wykładamy kapustą
Schabowe plastry na kapuście kiszonej
Rozkladamy w miarę równomiernie liście laurowe i ziele
Schabowe plastry na kapuście kiszonej
Na kapuście układamy przygotowane wcześniej plastry schabu