Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Schabowe pod pomidorowymi warzywkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Schabowe zapiekane pod pomidorowymi warzywkami i żółtym serem.

Schabowe pod pomidorowymi warzywkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schabowe pod pomidorowymi warzywkami

 

  • schab b/k - 4 plastry,
  • jaja - 2,
  • cebula,
  • papryka - 2 różnokolorowe,
  • marchewka młoda - 3 sztuki,
  • cukinia młoda, bezpestkowa,
  • przecier pomidorowy - 2 lyzki z czubem,
  • olej lub masło - 3 lyzki,
  • cukier,
  • sól, pieprz,
  • sos sojowy,
  • bułka tarta - do panierowania,
  • olej do smażenia schabowych,
  • ser żółty - garść lub więcej,
  • vegeta.

Sposób przygotowania:

Schabowe pod pomidorowymi warzywkami
Schabowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i rozbić z obu stron. Przekroić kazdego na połowę, przyprawić solą i pieprzem. Jaja rozbełtać i wymieszać z niewielką ilością vegety. Schabowe umaczać w jajach, następnie w bułce tartej i usmażyć. Po usmażeniu kotlety ułożyć obok siebie w żaroodpornym naczyniu. Warzywa obrać, umyć i osuszyć. Marchewkę pokroić w cienkie prążki, cukinię w pół-plastry, paprykę w słupki, a cebulę w piórka. Na patelni dogrzać olej lub rozpuścić na niej masło i wrzucić cebulę, którą krótko podsmażyć z odrobiną cukru, dodać paprykę oraz marchewkę. Przyprawić solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Smażyć często mieszając. Gdy warzywa nieco zmiękną, przełożyć je do rondla, podlać nieco wodą (ok 1/2 szklanki lub trochę więcej), dodać cukinię oraz przecier pomidorowy, dusić do miękkości wszystkich składników. Warzywa przełożyć na schabowe i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 10-15 minut w 200 stopniach. Chwilkę przed zakończeniem pieczenia, wierzch posypać startym, zółtym serem i krótko zapiec do rozpuszczenia sera.
Schabowe pod pomidorowymi warzywkami
Etap 1
Schabowe pod pomidorowymi warzywkami
Etap 2
Schabowe pod pomidorowymi warzywkami
Etap 3
Schabowe pod pomidorowymi warzywkami
Etap 4