iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Schabowe w sosie meksykańskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Takie schabowe będą bardzo wilgotne w smaku. Do tego bardzo miękkie i powstałym sosem możemy zalać ziemniaki.

Schabowe w sosie meksykańskim

Składniki:

Schabowe w sosie meksykańskim

 

  • 1 kg schabu wieprzowego,
  • 1 puszka fasoli czerwonej,
  • 40 dag pieczarek,
  • 2 papryki czerwone,
  • 1 cebula,
  • łyżka keczupu,
  • 4 średnie pomidory,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 listki laurowe,
  • łyżeczka przyprawy chili,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • łyżka cukru,
  • szklanka bulionu.

Sposób przygotowania:

Schabowe w sosie meksykańskim
Mięso kroimy w plastry, następnie rozbijamy cienko. Oprószamy plastry solą i pieprzem. Moczymy rozbite plastry w rozkłóconych jajkach i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na złoto. Pieczarki kroimy w paski, cebule siekamy, papryki kroimy w paski. Z pomidorów uprzednio sparzonych zdejmujemy skórkę i siekamy je. Smażymy warzywa z posiekanymi pomidorami. Przekładamy farsz do rondla. Dodajemy bulion, koncentrat, keczup, chili, cukier, listki oraz sól. Dusimy 15 minut. Dodajemy fasole. Schabowe przekładamy sosem z warzywami i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy przez 20 minut w temp. 160 stopni.