Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Schabowe w sosie miętowo-jabłkowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wzorowane na angielskiej jagnięcinie w sosie miętowym. Okazuje się ,że wieprzowina też może być tak podawana.

Schabowe  w sosie miętowo-jabłkowym

Składniki:

Schabowe w sosie miętowo-jabłkowym

 

  • 2 kotlety wieprzowe z kostką
  • 2 cebule
  • ¼ łyżeczki musztardy w proszku ( lub 1 łyżeczka musztardy )
  • 2 łyżeczki sosu miętowego
  • 2 łyżeczki galaretki jabłkowej ( musu jabłkowego lub utartego jabłka )
  • szczypta soli
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
  • sos sojowy ( maggi w płynie, bulion wieprzowy w proszku, Vegeta lub co tam kto lubi
  • do doprawiania )
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • ½ litra wody

 

Sposób przygotowania:

Schabowe w sosie miętowo-jabłkowym
Kotlety natrzeć solą , pieprzem, musztardą , 1 łyżeczką sosu miętowego. Obsmażyć na rumiano na tłuszczu ( masło z olejem ). Przełożyć do rondelka. Dodać pokrojoną w piórka cebulę , galaretkę jabłkową i resztę sosu miętowego. . Zalać woda i dusić ok. 45 minut na małym gazie. Sos powinien w tym czasie odparować do objętości ½ szklanki. Gdyby odparowywał za mocna uzupełnić w trakcie duszenia. Doprawić bulionem wieprzowym w proszku lub inną przyprawą do smaku.