kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Schabowe w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smażone schabowe w słodko kwaśnym sosie pomidorowym, doprawione przyprawami. Dobrze smakują z ziemniakami lub kaszą.

Schabowe w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schabowe w sosie pomidorowym

 

  • 3 kotlety schabowe
  • 1 jajko
  • duża szczypta soli
  • duża szczypta pieprzu
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • duża szczypta cukru
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 łyżki wody do mąki
  • 2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Schabowe w sosie pomidorowym
Kotlety schabowe myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy dużą szczyptę soli i pieprzu, mieszamy a na drugi talerz wsypujemy bułkę tartą.
Kotlety schabowe moczymy w jajku i panierujemy w bułce tartej. Na rozgrzanym oleju obsmażamy kotlety z obu stron i przekładamy do garnka z gorącą wodą, gotujemy do miękkości. Dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy i mąkę rozprowadzoną w 2 łyżkach wody.
Gotujemy razem przez chwilę.
Schabowe w sosie pomidorowym
Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
Schabowe w sosie pomidorowym
Mięso moczymy w jajku i posypujemy bułką tartą.
Schabowe w sosie pomidorowym
Kotlety schabowe smażymy na rozgrzanym oleju.
Schabowe w sosie pomidorowym
Kotlety schabowe wkładamy do garnka z gorącą wodą.