BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Schabowe z karkówki pod szpinakowo serową poduchą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam kotlety z karkówki pod pierzynką szpinakowo - serową, kotlety są miękkie, pyszne i kuszą swoim smakiem.

Schabowe z karkówki pod szpinakowo serową poduchą

Składniki:

Schabowe z karkówki pod szpinakowo serową poduchą

 

 

  • Farsz ;
  • szpinak mrożony 450 g,
  • seler naciowy 1/3 szt,
  • czosnek 3 ząbki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • dodatkowo ;
  • ser żółty tyle plasterków ile kotletów ,
  • do ozdoby;
  • marchewka ,liście sałaty itd (jak kto chce )

Sposób przygotowania:

Schabowe z karkówki pod szpinakowo serową poduchą
1. Karkówkę pociąć na kotlety,opłukać ,rozbić tłuczkiem ,natrzeć solą i pieprzem. Jajka rozbełtać dodać przyprawy do mięsa ,przeciśniętego przez praskę czosnku szczyptę ziół prowansalskich wymieszać , do marynaty włozyc kotlety nakryć ściereczką i wstawić kotlety do lodówki na 2 -3 godziny.

2. Po tym czasie wyjąc , obtoczyć w tartej bułce wymieszanej z mąką , smażyć na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor.

3. Seler naciowy blindujemy.

4. Rozmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak włożyć na gorący olej podsmażyć dodać blindowany seler ,przeciśnięty przez praskę czosnek ,odrobiną przyprawy uniwersalnej doprawiam pieprzem i solą. Na samym końcu wbijam rozbełtane jajko mieszam i zdejmuje z ognia.

5. Schabowe układam na dużej patelni ,nakładam farsz i przykrywam plasterkiem sera żółtego.

6. Zapiekam pod przykryciem do czasu rozpuszczenia sera. Schabowe można również zapiekać w piekarniku.