Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Schabowy w panierce ziemniaczanej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Schabowy nie musi być nudny, wystarczy go tylko odpowiednio zapanierować - polecam panierkę ziemniaczaną.

Schabowy w panierce ziemniaczanej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schabowy w panierce ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

Schabowy w panierce ziemniaczanej
Mięso płuczemy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Kotlety lekko rozbijamy, solimy je z obu stron i odstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy panierkę. Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Odciskamy powstały sok i dodajemy mąkę, jajko, natkę, majeranek, tymianek i rozmaryn.



Mieszamy dokładnie i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kotlety panierujemy w przygotowanym cieście (cały kotlet powinien zostać pokryty panierką) i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy je na zloty kolor z obu stron na małym ogniu.



Świetne rozwiązanie dla osób lubiących dania 2w1, jest to świetne połączenie placków ziemniaczanych i kotleta. Smacznego :)
Schabowy w panierce ziemniaczanej
Kotlety lekko rozbijamy, solimy je z obu stron i odstawiamy do lodówki.
Schabowy w panierce ziemniaczanej
Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.
Schabowy w panierce ziemniaczanej
Odciskamy powstały sok i dodajemy mąkę, jajko, natkę, majeranek, tymianek i rozmaryn.
Schabowy w panierce ziemniaczanej
Kotlety panierujemy w przygotowanym cieście (cały kotlet powinien zostać pokryty panierką).