MartaKarasia

MartaKarasia

Kucharz
[Przepisów: 7]

schabowy w sezamowej skorupce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

trochę inny schabowy na obiad dla 4 osób

schabowy w sezamowej skorupce

Składniki:

schabowy w sezamowej skorupce

 

  • 4 duże lub 8 małych kotletów schabowych
  • duży ząbek czosnku,
  • jajko
  • mąka pszenna i bułka tarta do obtaczania,
  • 1/2 szklanki ziarna jasnego sezamowego i 2 łyżki ciemnego
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

schabowy w sezamowej skorupce
Mięso umyć i osuszyć oraz rozbić równomiernie przez folią spożywczą. Poobcinać odstające brzegi kotleta. Obrany czosnek przeciąć na pół natrzeć nim każdy kotlet z ob stron. Posyp sola i pieprzem. Kotlety obtocz w mące, roztrzepanym jajku a na końcu w sezamie wymieszanym z małą ilością bułki tartej. Na rozgrzanym oleju smaż na niewielkim ogniu do momentu nabrania złotego koloru. UWAGA! na większym ogniu ziarna sezamu mogą się przypalić.