anita1971

anita1971

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 41]

Selerowy pasztet

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

danie dla wegeterian zamiast pasztetu z mięsa na święta zróbmy pasztet z selera

Selerowy pasztet Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Selerowy pasztet

 

 

Sposób przygotowania:

Selerowy pasztet
Selery oraz cebulę nalezy utrzec na tarce na małych oczkach Tak przygotowane warzywa wkładamy do garnka dajemy troszkę wody tak około 4 łyżek dodajemy margarynę i dusimy chwilkę tak, aby seler nam zmiękł, następnie odstawiamy, aby masa na pasztet na ostygła. Do ostudzonej masy dodajemy bułkę tartą i żółtka łączymy całość delikatnie mieszając. Natomiast białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy delikatnie mieszając. Całość doprawiamy do smaku solą pieprzem i jarzynką.Formę wykładamy papierem do pieczenia i dajemy nasza masę na pasztet, całość pieczemy około 50 minut w temp. 160 C
Selerowy pasztet
seler i cebulkę ucieramy na tarce i dusimy
Selerowy pasztet
białka ubijamy na pianę i delikatnie dodajemy do masy z warzyw
Selerowy pasztet
forme wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy masę na pasztet