misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Selery faszerowane groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać je ułożone na liściach sałaty, udekorowane plasterkami cytryny...

Selery faszerowane groszkiem

Składniki:

Selery faszerowane groszkiem

 

  • 5 selerów średniej wielkości
  • 4 łyżki groszku konserwowego
  • 2 jajka na twardo
  • 2 łyżki keczupu
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 papryka konserwowa
  • zielona pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • sok cytrynowy
  • 1 kostka bulionowa

 

Sposób przygotowania:

Selery faszerowane groszkiem
Selery dokładnie umyć, obrać, opłukać, włożyć do wrzącej wody z dodatkiem kostek bulionu i ugotować do miękkości. Po wyjęciu z wywaru i ostudzeniu ściąć wierzchołki (jeśli duże przekrajać na pół), wydrążyć środki, skropić sokiem cytrynowym. Jajka obrać ze skorupek, drobno posiekać, dodać pokrojoną paprykę, groszek konserwowy (dobrze osączony z zalewy) i posiekaną zieloną pietruszkę. Wszystko wymieszać z majonezem i keczupem, doprawić. Przygotowanym farszem napełnić „środki” selerów. Podawać je ułożone na liściach sałaty, udekorowane plasterkami cytryny.