Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Selery po francusku

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Selery wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, obrać, opłukać, pokrajać w

Selery po francusku

Składniki:

Selery po francusku

 

  • 800 g selerów
  • 2 łyżki masła
  • 2/3 szkl białego wytrawnego wina
  • 1/2 łyżki mąki
  • natka pietruszki
  • sól
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Selery po francusku
Selery wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, obrać, opłukać, pokrajać w cząstki, zalać wrzącą osoloną wodą z dodatkiem cukru, gotować 5 minut, odcedzić, włożyć do naczynia, dodać łyżkę masła, wlać wino i dusić pod przykryciem do miękkości. pozostały tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc. Połączyć z selerami, natką pietruszki. Zagotować i doprawić.

Tagi:

seler