mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Semifreddo kokosowo-ryżowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Deser lodowy ryżowo-kokosowy z owocami sezonowymi. W mojej wersji mleczko kokosowe, ale można je zastąpić śmietaną kremówką, jak ktoś woli. Z ryżem preparowanym, który przypomina mi smaki dzieciństwa.

Semifreddo kokosowo-ryżowe

Składniki:

Semifreddo kokosowo-ryżowe

 

  • szyszki:
  • 40 g ryżu preparowanego
  • 1 łyżka miodu
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła

 

  • pozostałe:
  • 100 g malin
  • 1 szklanka borówek
  • 1 puszka mleczka kokosowego 80%
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru brązowego

Sposób przygotowania:

Semifreddo kokosowo-ryżowe

ETAP 1:

Semifreddo kokosowo-ryżowe
czekolada gorzka miód masło rozpuszczone w miseczce

Szyszki:
Masło, miód i czekoladę przekładam do miski i rozpuszczam w kąpieli wodnej nad parą.

ETAP 2:

Semifreddo kokosowo-ryżowe
do rozpuszcoznej czekolady dodany ryż preparowany

Dodaję ryż preparowany i mieszam. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i wykładam ryż na cienką warstwę i ostawiam do lodówki do stężenia.

ETAP 3:

Semifreddo kokosowo-ryżowe
jajka ubite na parze z cukrem brązowym w misce

Mleczko kokosowe przełożyłam na dobę do lodówki żeby oddzieliła się śmietaną od wody. Puszkę otwieram ostrożnie i wyjmuje łyżką śmietanę do miski, następnie ubijam mikserem. Jajka przekładam do drugiej miski, dodaję cukier i ubijam na parze, co jakiś czas zdejmując z garnka ubijam dalej i ponownie wkładam. Do połączenia z mleczkiem jajka muszą być zimne.Śmietanę łączę z jajkami.

ETAP 4:

Semifreddo kokosowo-ryżowe
w foremce wylana masa jajeczno kokoswa z ryżem malinami i borówkami

Całą keksówkę wykładam folią spożywczą, na dno wysypuję część borówek, dodaję szyszki, wylewam część masy, znowu szyszki, borówki, maliny, i tak warstwowo do końca składników. Wstawiam do zamrażalnika na kilka godzin albo na noc. Przed podaniem wyjmuję z zamrażalnika co najmniej 30 minut.