SUPERPRZEPIS

Semifreddo porzeczkowo-kokosowe z polewą owocową

  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Semifreddo porzeczkowo-kokosowe z polewą owocową Więcej zdjęć (3)

Deser lodowy w sam raz na upalne dni-pyszna masa z czerwonej porzeczki, mleczka kokosowego i śmietanki dobrze zmrożona polana sosem czekoladowo owocowym-czego chcieć więcej?

Składniki:

Semifreddo porzeczkowo-kokosowe z polewą owocową

 

  • 1/2 litra czerwonej porzeczki
  • 100 g cukru trzcinowego brązowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 ml zimnej wody
  • 1/2 litra kremowej śmietanki
  • 100 ml mleczka kokosowego

Sos czekoladowo-owocowy

  • 10 dag mlecznej czekolady
  • 1/2 szklanki soku z czerwonej porzeczki
  • 150 ml śmietanki kremowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • czerwona porzeczka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Semifreddo porzeczkowo-kokosowe z polewą owocową

ETAP 1:

Semifreddo porzeczkowo-kokosowe z polewą owocową
semifreddo przygotowujemy ściśle wg podanego przepisu

Wodę z cukrem gotujemy ,wsypujemy owoce czerwonej porzeczki, gotujemy około 5 minut-aż owoce zaczną się rozpadać, całość zmiksować blenderem. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Śmietankę kremówkę po wyjęciu z lodówki ubić na puszystą masę z cukrem pudrem i mleczkiem kokosowym-również schłodzonym.
Do masy śmietanowej wmieszać mus z porzeczki, wylać do wyłożonych folią kokilek ceramicznych na , wstawić do zamrażarki na co najmniej 5 godzin.

Sos:

Semifreddo porzeczkowo-kokosowe z polewą owocową
z mlecznej czekolady soku z porzeczki i śmietanki przygotowujemy sos

Sok z czerwonej porzeczki podgrzewamy z cukrem pudrem i śmietanką. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę , czekamy chwilę aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy dokładnie mieszamy.
Zmrożony deser wyjmujemy delikatnie z foremek, układamy na talerzykach , polewamy sosem czekoladowym, dekorujemy owocami, podajemy od razu.