Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Semifreddo truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Orzeźwiający, wspaniały i prosty deser na zimno z truskawkami. Nie sposób mu się oprzeć. W dodatku do jego przygotowania potrzeba zaledwie pięciu składników.

Semifreddo truskawkowe

Składniki:

Semifreddo truskawkowe

 

  • 400 g śmietanki 30% (bardzo schłodzonej)
  • 400 g świeżych truskawek
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 laska wanilii

Sposób przygotowania:

Semifreddo truskawkowe

Przygotowanie musu truskawkowego:

Semifreddo truskawkowe
Zmiksowane truskawki z cukrem i sokiem z cytryny

Truskawki, cukier puder oraz sok z cytryny zmiksować na mus.

Przygotowanie śmietany:

Semifreddo truskawkowe
Śmietana ubita na sztywno przed dodaniem truskawek

Śmietankę ubić na sztywno. Dodać wydrążone z wanilii ziarenka i lekko zamieszać. Powoli, delikatnie mieszając wlać mus truskawkowy. Wymieszać dokładnie, lecz delikatnie szpatułką.

Mrożenie deseru:

Semifreddo truskawkowe
Masa na deser lodowy przed zamrożeniem w keksówce

Całość przelać do keksówki lub foremek np. na babeczki. Włożyć na około 3 godziny do zamrażarki. Smacznego!